Voor het eerst sinds de invoering van de Wet Verbetering Poortwachter in 2002 stijgt het gemiddelde verzuimpercentage weer boven de 5%. Ook is de gemiddelde verzuimduur toegenomen ten opzichte van voorgaande jaren. Stressklachten zijn een van de belangrijkste oorzaken van deze hoge verzuimcijfers. De verwachting is dat dit door de krapte op de arbeidsmarkt en de vergrijzing verder zal toenemen.
Investeren in preventie en vitaliteit is voor werkgevers dus belangrijker dan ooit.
Wat levert vitaliteit jou als werkgever op?
- Je medewerkers zijn bevlogen, voelen zich fit, ervaren meer werkplezier en hebben een goede werk privé balans. Dit heeft een positief effect op het verzuim.
- Er is ruimte voor persoonlijke groei, creativiteit en innovatie. Je medewerkers gaan gemakkelijker om met veranderingen.
- Een positieve werksfeer leidt tot minder personeelsverloop en een betere positie op de arbeidsmarkt.
- Je medewerkers presteren beter en zijn productiever. Dit leidt tot meer klantentevredenheid en omzetgroei.
Het staat vast dat investeren in vitaliteit op de werkvloer echt het verschil kan maken, maar hoe pak je dit effectief aan?
Lees onze 5 tips voor het implementeren van vitaliteit op de werkvloer:
- Start altijd met een nulmeting: meten is weten. Kies een onderzoek dat de algehele gezondheid van je medewerkers in kaart brengt. Dus kijk naast de risico’s op de werkvloer ook naar hun leefstijl, conditie en privé situatie.
- Betrek vanaf het begin de directie bij het schrijven van het plan. Laat in de business case zien wat deze investering de organisatie gaat opleveren.
- Creëer draagvlak binnen de organisatie:
- Maak de informatie over het onderzoeksrapport laagdrempelig en eenvoudig. Aansprekende graphics spreken mensen meer aan dan lange teksten.
- Maak de vervolgacties op alle niveaus zo concreet mogelijk.
- Veranker deze acties. Betrek de managers en de medewerkers er actief bij.
- Maak de acties persoonlijk. Iedereen reageert verschillend op veranderingen.
- Ga voor de lange termijn. (Gedrags)verandering kost nu eenmaal tijd. Houd rekening met weerstand en twijfel in de organisatie.
- Besteed in workshops veel aandacht aan een gezonde leefstijl. Motiveer mensen om de regie te nemen over hun eigen leven en om gezondere keuzes te maken.
- Herhaal regelmatig het onderzoek. Door de nieuwe metingen krijg je inzicht in de effectiviteit van je vitaliteitsbeleid.
Je hoeft als werkgever vitaliteit in jouw organisatie niet zelf vorm te geven. Twijfel je of je wel de juiste kennis en ervaring in huis hebt? Schakel dan de hulp in van een vitaliteitscoach.
Gebruik het onderstaande formulier om vrijblijvend contact met ons op te nemen.