Hoe voorkom je stress en burn-out op de werkvloer?
Een burn-out kost al snel € 70.000 per medewerker. Naast deze grote kostenpost voor uw organisatie is het menselijk leed groot. Niet alleen voor de medewerker, maar ook voor de naaste collega’s die de klappen op moeten vangen.
In een organisatie zit gemiddeld 17% van de medewerkers in de gevarenzone. Een belangrijke reden voor u als bestuurder, HR en de Arbodienst om langdurig ziekteverzuim vanwege burn-out klachten effectief te willen aanpakken.
Flyer Werkgevers
BrainJockey adviseert en ondersteunt organisaties met het bouwen van een concreet vitaliteitsplan. Er wordt integraal gekeken naar de vitaliteit op vier niveaus: de medewerkers, de managers, hun teams en de organisatie zelf. Op ieder niveau biedt BrainJockey interventies aan zoals een vitaliteitsscan, workshops en coaching.
Sinds Einstein weten we dat energie de kern is van alles in de wereld om ons heen.
Bevlogen werknemers krijgen positieve energie uit hun werk. Maar wat zijn precies die energiebronnen?
- De aard en de inhoud van het werk
- Een goede werksfeer
- Een inspirerende manager
- Ruimte voor inspraak
- Voldoende leer- en ontwikkelingsmogelijkheden
Wie bevlogen is, staat open voor nieuwe ideeën, is zowel fysiek als mentaal gezond, gaat op zoek naar zijn of haar talenten en begint elke dag met veel energie aan een nieuwe werkdag. En dat is niet alleen fijn voor de medewerker, maar ook stimulerend voor alle directe collega’s en goed voor uw organisatie.
De meest voorkomende werkgerelateerde stressfactoren in een organisatie zijn: top-down veranderingen en besluiten, lange vergaderingen en bureaucratie. Daarnaast zijn er generatiespecifieke factoren die stress kunnen veroorzaken bij uw medewerkers.
Millenials (geboren tussen 1980 en 2000)
De millennials ervaren met ruim 20% het meest chronische stressklachten. Denk aan apparaten die de hele dag aan staan (bereikbaarheid), prestatiedruk, familie, FOMO (fear of missing out), een druk sociaal leven en een ‘information overload’.
Millennials zijn met hun vele kwaliteiten waardevol voor uw organisatie. Ze zijn goed geschoold, digitaal slim en kunnen makkelijk inspelen op snelle ontwikkelingen. Ze hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel, zijn perfectionistisch en zijn ambitieus. Maar dat kan ook hun valkuil zijn.
Wat kunt u doen als werkgever?
- Houd de vinger aan de pols. Zorg dat u als manager goed zicht heeft op hoe het gaat, stem af en geef constructieve feedback.
- Coach op praktische vaardigheden. Projectmanagementvaardigheden, structuur aanbrengen in werk en timemanagement zijn vaak nog onbekende gebieden voor starters. Hiermee vermindert u de kans dat ze ‘zich verliezen in hun werk’.
- Weet hoe u met ze praat: de gulden middenweg. Wees als manager niet te streng of te hard, maar ook niet te lief en te zacht. Stem samen af wat een prettige manier van communiceren is.
- Zet in op stressbestendigheid. Zorg als werkgever ook voor simpele zaken als een gezonde lunch oforganiseer workshops waarin u hen leert om te gaan met stress en het vinden van meer energie in hun werk.
- Zorg voor rolmodellen. Geef zelf het goede voorbeeld of zorg voor iemand in uw organisatie die het voorbeeld geeft hoe je stressfactoren kunt reduceren.
Om de kans op een burn-out te verminderen is het is dus heel belangrijk om een veilige leeromgeving voor uw millennials te creëren en een open communicatie met hen te faciliteren. Ook moeten wederzijdse verwachtingen vooraf voor u beiden duidelijk zijn.
Babyboomers (1940-1960) en Generatie X (1960-1980)
Na de millennials zijn medewerkers tussen 55 en 65 jaar met 18% de grootste groep met psychische vermoeidheidsklachten. Ze moeten langer doorwerken, maar zijn daar niet altijd toe in staat. In de regel verzuimen zij vaker en langer dan hun jongere collega’s. Daarnaast vinden veel werkgevers dat oudere werknemers het toepassen van nieuwe technologieën vaak in de weg staan.
Het zijn wel de medewerkers met veel kennis en ervaring. Ze zijn loyaal, betrouwbaar en voelen zich betrokken bij hun werk. Ze weten inmiddels waar hun grenzen liggen en kunnen indien nodig op constructieve wijze ‘nee’ zeggen tegen hun veeleisende manager, klanten of collega’s.
Bron: CBS, TNO 2019
Wat kunt u doen als werkgever?
- Uw oudere medewerkers staan meer open voor de vernieuwingen, die millennials van nature met zich meebrengen, als zij op hun waarde worden geschat,
- Deze groep medewerkers heeft behoefte aan regelmaat en continuïteit. Zorg voor een gestructureerd vitaliteitsplan voor uw organisatie.
- Besteed aandacht aan de ontwikkeling van hun talenten en drijfveren. Als uw medewerkers meer zelfinzicht hebben, kunnen zij beter aangeven wat hen drijft en zorgen voor een juiste balans tussen werk en privé.
- Ontwikkel vanuit HR initiatieven die bijdragen aan een positieve werkbeleving.
- Blijf in gesprek met uw oudere medewerkers. Zo blijft u op de hoogte van hun inzetbaarheid en zijn de wederzijdse verwachtingen voor u beiden duidelijk.
Goed werkgeverschap is onmisbaar voor het welzijn van uw medewerkers en draagt bij aan een duurzame, succesvolle organisatie. Daarom is het belangrijk te zorgen voor vitaliteit bij uw medewerkers en te zoeken naar de juiste hulp bij uitval.
Onze methodiek is gebaseerd op Positieve Psychologie. In deze stroming binnen de psychologie gaat het om de volgende drie thema’s:
- positieve ervaringen die mensen kunnen hebben, zoals geluk, hoop en liefde
- positieve eigenschappen, zoals vitaliteit, doorzettingsvermogen en wijsheid,
- manieren waarop organisaties een positief verschil kunnen maken binnen de maatschappij.
Wilt u meer weten of samen met ons kijken naar de mogelijkheden van BrainJockey voor uw medewerkers of uw organisatie? Neem dan contact met ons op 0182 796 026 of stel uw vraag via het formulier. Wij kunnen ook bij u langskomen voor een nadere kennismaking.