“I think we used to think of therapy as a weakness and now I think of it as a strength.”
Deze uitspraak van Simone Biles, meervoudig Olympisch turnkampioene, weerspiegelt een belangrijke verschuiving in ons denken over mentale gezondheid en professionele ondersteuning.
Waarom zien we dan nog steeds zoveel weerstand tegen coaching in het bedrijfsleven?
De statistieken liegen er niet om:
- 1,3 miljoen Nederlanders lopen jaarlijks risico op een burn-out en werk gerelateerde psychische aandoeningen.
- 17% van de medewerkers ervaart burn-outklachten.
- Stress en werkdruk zijn met 37% de belangrijkste oorzaak van verzuim.
- Jaarlijks kost werkstress Nederlandse werkgevers ongeveer 3,2 miljard euro.
- Gemiddeld verzuimen medewerkers met burn-outklachten 290 dagen.
En toch zoekt slechts 1 op de 3 medewerkers met ernstige stressklachten professionele hulp:
- Slechts 33% van de medewerkers met burn-outklachten zoekt actief hulp.
- 40% wacht gemiddeld 6 maanden of langer voordat ze hulp inschakelen.
- 62% geeft aan niet te weten welke hulp er beschikbaar is.
- 45% is bang dat hulp zoeken hun carrière kan schaden.
Achter deze harde cijfers schuilen echte mensen met echte verhalen. Daarom raakt de uitspraak van Simone Biles zo'n gevoelige snaar.
De paradox van prestatie
In de topsport is de aanwezigheid van coaches vanzelfsprekend. Geen enkele atleet zou het in zijn hoofd halen om zonder coach naar de Olympische Spelen te gaan. Toch zien we in het bedrijfsleven vaak nog een merkwaardige terughoudendheid als het gaat om persoonlijke en professionele coaching.
Waarom die weerstand?
Medewerkers zijn vaak bang dat het inschakelen van een coach gezien wordt als een teken van incompetentie. Deze angst voor stigma zorgt ervoor dat mensen hun problemen liever verbergen dan aanpakken.
Daarnaast zit de houding van “niet zeuren, maar doorwerken” diepgeworteld in veel organisatieculturen wat ervoor zorgt dat medewerkers zich minder vrij voelen om ondersteuning te zoeken.
En dan zijn er nog de financiële overwegingen. Werkgevers zien coaching vaak als een kostenpost in plaats van een waardevolle investering.
De werkelijkheid van modern leiderschap
Net als Simone Biles moeten we erkennen dat vragen om hulp geen zwakte is, maar juist getuigt van zelfinzicht en professionaliteit. In een wereld waar burn-out, stress en mentale uitdagingen aan de orde van de dag zijn, is preventieve ondersteuning geen luxe maar noodzaak.
Coaching kan helpen om medewerkers productiever en gelukkiger te maken, de communicatie binnen teams te verbeteren en ervoor te zorgen dat mensen met meer veerkracht omgaan met organisatieveranderingen.
Daarnaast helpt coaching om verzuim te verlagen door medewerkers beter te ondersteunen bij stress en mentale uitdagingen en zorgt ervoor dat medewerkers zich meer gewaardeerd voelen, wat hun loyaliteit en betrokkenheid vergroot.
Het is ook belangrijk om te beseffen dat investeren in coaching een preventieve werking kan hebben op het gebied van arbeidsconflicten en arbeidsongeschiktheid. Een goed coachingstraject kan kostbare juridische procedures voorkomen.
Van weerstand naar groei
Als werkgever en HR-professional heb je de verantwoordelijkheid om coaching te normaliseren en onderdeel te maken van de reguliere professionele ontwikkeling.
Wacht niet tot er problemen zijn, maar bied proactief ondersteuning. Dit betekent dat je een cultuur moet creëren waarin coaching wordt gezien als een normaal en waardevol onderdeel van persoonlijke groei.
Je bent verantwoordelijk voor het actief promoten van coaching, het beschikbaar stellen van middelen en het aanmoedigen van medewerkers om gebruik te maken van coaching.
Daarnaast moet je een voorbeeldfunctie vervullen door zelf open te zijn over het belang van coaching en hoe het jou of je collega's heeft geholpen.
Het is ook belangrijk om duidelijke processen en middelen in te richten, zodat medewerkers weten waar ze terecht kunnen voor ondersteuning.
Maak de positieve impact meetbaar en deel deze binnen de organisatie, bijvoorbeeld door het bijhouden van statistieken over verbeterde prestaties, verlaagd ziekteverzuim, verhoogde tevredenheid en betrokkenheid van medewerkers.
Het verzamelen van feedback van deelnemers aan coachingstrajecten en het regelmatig rapporteren van deze resultaten helpt ook om de waarde van coaching voor iedereen in de organisatie zichtbaar te maken.
Voor medewerkers: herken je dit?
Je ligt 's nachts wakker van werkgerelateerde zorgen. Kleine taken voelen als bergen werk en je hebt moeite met concentreren. Misschien voel je je constant moe en gespannen, merk je dat je sneller prikkelbaar bent of staat je werk-privébalans onder druk.
Dit zijn geen tekenen van falen. Het zijn signalen dat je lichaam en brein om aandacht vragen. Het kost tijd om te herstellen. Hulp zoeken is daarbij essentieel om je balans weer te vinden en uiteindelijk sterker terug te komen.
Waarom wachten tot het te laat is?
Veel medewerkers stellen hulp zoeken uit omdat ze bang zijn als ‘zwak' gezien te worden. Ze denken dat ze het zelf moeten oplossen of vrezen voor hun carrièrekansen. Soms weten ze simpelweg niet welke ondersteuning beschikbaar is of bagatelliseren ze de signalen van stress.
Maar er is niets mis met hulp zoeken; het is juist een teken van kracht en persoonlijke groei.
Zo maak je de eerste stap
Erken je situatie en volg het voorbeeld van Simone Biles. Hulp vragen is geen teken van zwakte, maar juist een teken van kracht en moed om voor jezelf te zorgen.
Werkgevers hebben een zorgplicht voor je welzijn, dus ken je rechten en verken je opties. Denk hierbij aan de bedrijfsarts, vertrouwenspersoon, HR-afdeling of een externe coach.
Start het gesprek met je leidinggevende of HR en wees proactief. Wacht niet tot de klachtenverergeren.
Jouw gezondheid staat voorop
Je bent niet alleen. Tijdig hulp zoeken voorkomt erger en er zijn meer opties beschikbaar dan je denkt. Je werkgever heeft er ook belang bij dat je goed in je vel zit. Investeren in jezelf is niet alleen een teken van zorg voor jezelf, maar ook een professionele keuze.
Het is tijd om het voorbeeld van topsporters als Simone Biles te volgen en coaching te omarmen als wat het werkelijk is: een krachtig instrument voor persoonlijke en professionele groei.
Want zoals Simone Biles zo treffend aangeeft: het is geen teken van zwakte, maar juist van kracht om hulp te zoeken bij het navigeren van uitdagingen.
Dit artikel is bedoeld om de discussie over coaching op de werkvloer te stimuleren en medewerkers te ondersteunen bij het zoeken van hulp. Wat is jouw ervaring met coaching binnen jouw organisatie? Deel je gedachten in het commentaarveld.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.