Copingstrategieën zijn manieren waarop mensen omgaan met stressvolle situaties.
Ze kunnen worden gebruikt om te helpen bij het verminderen van de negatieve effecten van stress en het verbeteren van de mentale gezondheid. Er zijn verschillende copingstrategieën die kunnen worden toegepast, afhankelijk van de situatie.
Stress is een veelvoorkomend probleem in onze moderne maatschappij. Het kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid en zelfs depressie.
Destructieve copingstrategieën zijn een gevaarlijke manier van omgaan met stress, omdat het kan leiden tot verschillende negatieve gevolgen, zoals verlies van motivatie, depressie en angst.
Deze strategieën kunnen variëren van het ontkennen van problemen, of het negeren ervan. Denk aan het gebruik van alcohol of drugs om de symptomen te verminderen. Sommige vormen zijn meer openlijk, zoals agressief gedrag of schreeuwen naar anderen. Terwijl andere vormen subtieler zijn, zoals ongezond eten of slapeloosheid.
Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je constructiever kunt omgaan met stress. Hieronder bespreken we twee constructieve copingstrategieën bij stress.
Probleemgerichte copingstrategie bij stress
Probleemgerichte coping is een effectieve manier om met stress om te gaan. Het helpt je om de oorzaak van je stress aan te pakken en het probleem op te lossen. Zo ben je beter in staat om ermee om te gaan als die situatie zich weer voordoet.
Wat zijn de stappen bij deze strategie?
- Probeer eerst te begrijpen wat de oorzaak van je stress is. Is het een bepaalde situatie of een persoon?
- Analyseer de situatie. Wat zijn de mogelijke oplossingen voor het probleem? Wat zijn de valkuilen die je moet vermijden? Wat zijn de risico's als je voor een bepaalde oplossing kiest?
- Maak vervolgens een plan. Wat kun je doen om het probleem op te lossen? Wat zijn de stappen die je moet nemen om de situatie te verbeteren?
- Voer het plan uit met stapsgewijze acties. Je kunt het plan, indien nodig, altijd nog bijsturen.
Wat zijn de voordelen van deze strategie?
- Je bekijkt de situatie vanuit een ander perspectief in plaats van dat je probeert de situatie te vermijden of te negeren.
- Je creëert een gevoel van controle in plaats van angst, omdat je het probleem proactief aanpakt.
- Je gaat effectiever om met de oorzaak van je stress, omdat je een plan hebt.
- Je bent beter voorbereid op situaties waar je misschien mee te maken krijgt, omdat deze strategie gericht is op de toekomst.
Hoe kun je deze copingstrategie toepassen in je dagelijks leven?
- Zelfmonitoring: houd een dagboek bij om stressvolle situaties in kaart te brengen en te identificeren.
- Acceptatie: accepteer dat sommige situaties buiten je controle liggen en begin met het zoeken naar manieren om ermee om te gaan.
- Plan: stel doelen en maak een plan om deze doelen te bereiken. Maak een lijst met korte- en lange termijn doelen en stel kleine, haalbare doelen.
- Structuur: creëer een dagelijks schema dat je helpt bij het beheersen van stress. Maak een lijst met taken en prioriteiten.
- Time-outs: neem regelmatig korte pauzes om te ontspannen.
- Breng veranderingen aan in je leefstijl: investeer in je fysieke en mentale gezondheid en verbeter je energiebalans om je stress te verminderen.
- Zoek steun bij vrienden, familie of professionals: een sterk sociaal vangnet vergroot je veerkracht.
Emotiegerelateerde coping bij stress
Emotiegerelateerde coping richt zich op het accepteren en uitdrukken van je emoties in plaats van ze te onderdrukken of ertegenin te gaan. Dit kan helpen bij het verwerken van emoties waarmee je wordt geconfronteerd, zoals angst, boosheid of verdriet.
Wat zijn de stappen bij deze strategie?
- Wees je bewust van je emoties. Neem even een stap terug en forceer jezelf om diep en rustig adem te halen.
- Observeer je emoties en identificeer de stressbron. Probeer te begrijpen waar je emoties vandaan komen en wat de oorzaak ervan is.
- Accepteer dat je deze emoties hebt en probeer je er niet tegen te verzetten. Realiseer je dat emoties komen en gaan en dat je er niet altijd controle over hebt.
- Probeer je emoties te reguleren door het toepassen van technieken zoals mindfulness en ademhalingsoefeningen.
- Geef je emoties een uitlaatklep. Schrijf of teken wat je voelt of praat erover met iemand die je vertrouwt.
Wat zijn de voordelen van deze strategie?
- Door je emoties te erkennen en te accepteren, begrijp je beter wat er gebeurt en hoe je hiermee om moet gaan.
- Het reguleren van je emoties vermindert de kans op fysieke klachten die gepaard gaan met stress, zoals een hoge bloeddruk, een hoge hartslag en spierspanning.
- Het zorgt er ook voor dat je meer in balans komt en meer controle krijgt over hoe je reageert op stressvolle situaties.
- Het uiten en delen van je emoties versterkt je relaties met anderen, omdat ze je beter gaan begrijpen en steunen.
Hieronder bespreken we een aantal technieken van deze copingstrategie:
- Het emotiewiel is een grafisch hulpmiddel voor mensen die willen begrijpen hoe hun emoties in elkaar steken en hoe ze kunnen omgaan met hun emotionele reacties.
- De emotiemeter helpt je bij het herkennen en benoemen van de emoties die je voelt. Vaak is dat al voldoende om weer tot rust te komen.
- De Cirkel van Invloed en Betrokkenheid geeft je inzicht in alle zaken waar jij wel en geen invloed op hebt, zodat je gerichter keuzes kunt gaan maken.
- Ademhalingsoefeningen zijn een krachtige manier om stress te verminderen. Door beter te leren ademen, ervaar je meer rust en balans.
- Progressieve spierontspanning (PMR) houdt in dat je specifieke spiergroepen achtereenvolgens aanspant en ontspant. Door ze stuk voor stuk te ontspannen, vermindert de spanning in je lichaam.
- Visualisatie is een krachtige techniek om stress en angst te verminderen. Door regelmatig visueel te ontspannen, leer je hoe je meer controle over jezelf kunt krijgen in stressvolle situaties.
- Journaling is een effectieve manier om stress te verminderen. Door in detail te schrijven over je gedachten en gevoelens en deze te onderzoeken, krijg je meer inzicht in wat er aan de hand is.
Effectieve copingstrategieën bij stress binnen je organisatie
Elke persoon reageert anders op stressvolle situaties en wat voor de één werkt, werkt niet noodzakelijk voor een ander. Ook zijn de bovengenoemde copingstrategieën niet voor elke situatie geschikt. Gebruik daarom een van de twee strategieën die voor jou het meest effectief is. In sommige situaties kan het zelfs zinvol zijn om te kiezen voor een combinatie van beide strategieën.
BrainJockey kan een goede partner zijn voor organisaties om een effectief stresspreventieprogramma op te zetten met de leidinggevende en de medewerkers. Onze methodiek richt zich op Positieve Psychologie waarin de nadruk ligt op mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Zo blijft werken voor iedereen leuk, ook in deze uitdagende tijden.