Het begrip emotionele intelligentie
Emotionele Intelligentie, ook wel bekend als EI of hoog EQ, verwijst naar de vermogens om de eigen emoties en die van anderen te begrijpen. Maar ook het reguleren en gebruiken van de eigen emoties om sociale interacties effectiever te navigeren, ook wel sociale intelligentie.
Het omvat vaardigheden die te verbeteren zijn zoals:
- zelfbewustzijn
- zelfregulatie
- motivatie
- empathisch vermogen
- sociale vaardigheden
Zelfbewustzijn
Zelfbewustzijn is de beleving van de eigen identiteit, dus van wie wij zijn en wat wij doen, denken, voelen of hebben meegemaakt. Het is belangrijk om je bewust te zijn van je eigen waarden en gevoelens. Door jezelf beter te leren kennen kun je je persoonlijke groei verbeteren en meer inzicht krijgen in jouw leven door een hoog EQ. Zelfbewustzijn kan ook helpen bij het maken van betere keuzes voor jezelf en anderen.
Zelfregulatie
Zelfregulatie betekent dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen handelen en doelgericht te werk gaat binnen een bepaalde situatie of omgeving. Dit verlaagd stress in de hersenen en voorkomt vaak boosheid. Zelfregulering helpt je bij het stellen van doelen, het nemen van prioriteiten, het reflecteren op feedback en bij je emotionele intelligentie.
Motivatie
Motivatie is de kracht achter menselijk gedrag en kan worden gedefinieerd als de wil om iets te doen. Als je gemotiveerd bent, kan je concentreren op de uitdaging en er alles aan doen om je doel te bereiken. Door onszelf te motiveren kunnen we structurele verandering in onze levens aanbrengen door middel van hard werken, samenwerken en vastberadenheid. Motivatie houdt ons ook gemotiveerd om goed voor onszelf te zorgen door actief bezig te zijn met eigen groei en persoonlijke ontwikkeling, om uiteindelijk een emotioneel intelligent mens te worden met een gezonde vitaliteit.
Empathisch vermogen
Empathisch vermogen is het vermogen om je in anderen te verplaatsen en hun gevoelens te begrijpen. Het ziet op je sociaal bewustzijn. Hoogsensitieve mensen hebben vaak een groot empathisch vermogen en kunnen zich vaak goed verplaatsen in een ander. Maar ook mensen met minder sensitiviteit kunnen empathie ontwikkelen door bewuste oefening en een hoog EQ te bereiken.
Sociale vaardigheden
Sociale vaardigheden omvatten de vermogens om anderen te begrijpen, samen te werken, conflicten te begrijpen en op te lossen, consistent te reageren, respectvol met elkaar om te gaan en je openstellen voor gesprekken. Het ontwikkelen van sociale vaardigheden helpt om emotioneel bewustzijn en empathisch vermogen bij anderen te bevorderen.
Stressmanagement en persoonlijke groei
Het is belangrijk om deze vaardigheden te kunnen ontwikkelen omdat ze helpen bij het maken van goede beslissingen, communicatie met anderen en het verbeteren en onderhouden van relaties. Emotionele intelligentie kan ook heel goed helpen bij stressmanagement en de persoonlijke groei tot een hoog EQ.
Emotioneel intelligente mensen
Emotioneel intelligente mensen zetten met hun hoog EQ consequent een veilige afstand tussen zichzelf en hun fouten, Ze vergeten die nooit, maar gebruiken die intelligentie wijselijk om zich voor de toekomst aan te passen. Hierdoor vertonen zij minder impulsief gedrag en hebben minder stress. Dit stelt emotioneel intelligente mensen ook heel goed in staat om goede en slechte ervaringen uit het verleden te erkennen. Tegelijkertijd bepalen ze hoe ze de komende jaren gebruikt kunnen worden in hun gedrag. Mensen met een hoog EQ denken positief en ook dat maakt dat zij succesvol functioneren door een verhoogd zelfvertrouwen.
Het herkennen van je eigen emoties
Het herkennen van je eigen emoties is een belangrijke vaardigheid om te leren. Dit geldt zowel voor positieve als negatieve emoties. Emoties kunnen voortkomen uit verschillende situaties, zoals stressvolle momenten en vrolijke of verdrietige situaties. Het is belangrijk om te weten hoe je met emoties omgaat en hoe je ze kunt herkennen.
Bewustwording eigen gevoelens en emoties
Door je bewust te zijn van wat je voelt, kun je beter begrijpen waarom je reageert op bepaalde situaties en hoe je ermee omgaat. Er zijn verschillende manieren waarop we onze emoties en gevoelens kunnen herkennen. Bijvoorbeeld door goed naar ons lichaam te luisteren. Maar ook door goed naar onze gedachten en naar andere mensen te luisteren.
Technieken om beter naar je eigen lichaam te luisteren
Een aantal tips en technieken die je kunt gebruiken om beter naar je eigen lichaam te luisteren:
- ten eerste is het belangrijk om je bewust te worden van wat je voelt. Je kunt bijvoorbeeld letten op welke signalen je lichaam geeft als je iets doet.
- ten tweede is het belangrijk om met jezelf in contact te blijven; neem de tijd om over je gevoelens na te denken en sta daarnaast vaak even stil bij wat je nodig hebt.
- een derde techniek is om af en toe even ademteugjes te nemen; door rustig ademhalen kun je weer helder denken en terugkeren naar jouw innerlijke bewustzijn.
- verder kun je ook proberen zintuiglijke informatie op te vangen en te registeren. Zoals de temperatuur, de geluiden om je heen of de textuur van objecten die contact maken met je huid.
Technieken om beter naar je eigen gedachten te luisteren
En nog aantal technieken die je kunt gebruiken om beter naar je eigen gedachten te luisteren:
- ga een keer per dag 5 minuten op een stille plek zitten. Probeer met je ogen gesloten naar jezelf te kijken. Probeer dan te zien wat jij denkt, vind daar niks van, maar registreer het alleen maar.
- gebruik een meditatie app om te leren mediteren. Hiermee ga je nog makkelijker naar je gedachten leren te luisteren.
- vraag iemand die jou goed kent en die jij helemaal vertrouwt wat die denkt waar jij mee zit. Soms ziet een ander dat beter aan je gedrag dan dat je dat zelf weet.
- ga alleen bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen. Laat je gedachten gewoon hun gaan gaan, maar registreer wat je denkt.
Technieken om beter naar anderen te luisteren
Tot slot nog wat technieken om beter naar anderen te gaan leren luisteren:
- neem je voor dat je goed gaat luisteren naar wat een gaat zeggen.
- reageer niet meteen, maar laat de ander eerst doorpraten. Zo kom je meer te weten.
- reflecteer met korte herhalingen van wat de ander zegt. Hierdoor hoort de ander dat je hem begrijpt en hierdoor sla je zelf alles ook beter op.
- vat goed samen wat de andere gezegd heeft en spreek dat uit voordat je met je mening of antwoord reageert. Hiermee bouw je ook rust in het antwoord op, waardoor het gesprek beter zal lopen
Emotionele intelligentie verhogen
Door deze technieken toe te passen, kun je jouw emotionele intelligentie verhogen en meer inzicht krijgen in jezelf en je relaties met anderen. Voor iedereen is een hoger EQ dus met wat oefening ook te bereiken.
Daniel Goleman en zijn boek ‘emotional intelligence'
Wil je nog wat meer lezen over EQ? Daniel Goleman is een Amerikaanse psycholoog en auteur die bekend staat om zijn boeken over emotionele intelligentie. Zijn meest populaire boek, Emotional Intelligence, werd een internationale bestseller. Het heeft veel mensen geïnspireerd om te leren hoe ze hun emoties kunnen beheersen en hun emotionele intelligentie kunnen verhogen. Daniel Goleman behandelt in dit boek onderwerpen uit de psychologie zoals zelfbewustzijn, zelfregulatie, empathie, motivatie en sociale vaardigheden en uiteraard de rest van het hele spectrum van emotionele intelligentie.
Het werk van Daniel Goleman is wereldwijd erkend als een belangrijke bijdrage aan de psychologische literatuur over emotionele intelligentie. Zijn boeken worden beschouwd als must-reads voor iedereen die geïnteresseerd is in persoonlijke groei en het verbeteren emotionele intelligentie en hun relaties met anderen.
Tot slot
Zoek je hulp of wil je gewoon meer weten? Neem dan gerust en vrijblijvend contact met een professional van BrainJockey op.