‘Een vitale organisatie bestaat uit betrokken en veerkrachtige medewerkers, bevlogen leiders en goed samenwerkende teams’
Vitaliteit is een belangrijke voorwaarde voor een duurzame, succesvolle organisatie: minder ziekteverzuim, een hogere productiviteit, een groter aanpassingsvermogen van medewerkers en een voorkeurspositie op de arbeidsmarkt.
Onderzoeken tonen aan dat minder dan 1 op 8 medewerkers zich vitaal mag noemen. Te veel werkdruk, te lang doorwerken en het gevoel ‘geleefd te worden’ op het werk zijn de meest gehoorde oorzaken.
Echt vitale medewerkers passen bij de organisatie, zoals een cel past bij een lichaam. Ze geloven niet alleen in de missie, visie en doelstellingen, maar dragen die zelf ook uit. Zo houden ze genoeg energie over om duurzamer te kunnen werken en voelen ze zich gesteund door hun werkgever en collega’s.
Vitaliteit op de Werkvloer
Vitaliteit bij medewerkers gaat verder dan een gezondheidsprogramma:
- De kern van elk vitaliteitsbeleid is een bijpassende bedrijfscultuur: Geef medewerkers meer zeggenschap en verantwoordelijkheden.
- Geef elkaar zoveel mogelijk de ruimte. Sta als werkgever flexibele werktijden toe, inclusief thuiswerken. Stop met micro-managen.
- Oprechte belangstelling voor elkaar verhoogt het vertrouwen en daarmee de vitaliteit van de hele organisatie. Vertrouwen leidt tot meer betrokken medewerkers die beter met elkaar samenwerken. Managers zijn ook beter in staat om een goede inschatting te maken van de belasting en belastbaarheid van elke medewerker.
- De sociale, financiële en emotionele kanten aan vitaliteit: een medewerker met schulden en/of relatieproblemen is vaak minder productief.
- Lichamelijk en mentaal goed in balans blijven leidt tot minder werkstress. Een gezondere leefstijl zorgt al voor 10 tot 15% meer productiviteit.
- Krijg meer grip op je eigen tijd. Slimmer werken doe je niet door meer te doen in minder tijd. Wel door je tijd beter in te delen.
- Een goede indicator voor stress is veranderend gedrag en een verstoorde energiebalans. Zorg voor tijdig herstel van deze disbalans door even te ontspannen.
- ‘Zitten is het nieuwe roken’. 63% van de medewerkers op kantoor brengt minstens zes uur per dag achter zijn/haar bureau door. Veel zitten betekent ongelukkige, overwerkte en minder tevreden werknemers wat uiteindelijk een negatieve impact heeft op de productiviteit.
- Gezonder en socialer eten: 1 op de 10 werknemers eet gezonder in bijzijn van collega’s.
BrainJockey adviseert en ondersteunt organisaties met het bouwen van een concreet vitaliteitsplan. Er wordt integraal gekeken naar de vitaliteit op vier niveaus: de medewerkers, de managers, hun teams en de organisatie zelf. Op ieder niveau biedt BrainJockey interventies aan zoals een vitaliteitsscan, workshops en coaching.
Onze methodiek is gebaseerd op Positieve Psychologie. In deze stroming binnen de psychologie gaat het om de volgende drie thema’s:
- positieve ervaringen die mensen kunnen hebben, zoals geluk, hoop en liefde
- positieve eigenschappen, zoals vitaliteit, doorzettingsvermogen en wijsheid,
- manieren waarop organisaties een positief verschil kunnen maken binnen de maatschappij.
Bel ons voor een vrijblijvende intake op 0182 796 026 of stel een vraag via het formulier: